Kompromisszió

Kompromisszió

Kompromisszió

A boldogság titka a jó helyen jó időben megkötött kompromisszum?

2020. november 21. - Szilvássy Rita

Sokakban él egy olyan (tév)hit, hogy a boldog embereknek nincsenek nehézségeik és éppen attól boldogok, hogy nekik minden olyan jól és könnyen megy. Bezzeg az olyanok, mint én, azok lépten nyomon nehézségekbe ütköznek. Őszinte leszek, bizonyos nehéz pillanatokban én is elhiszem ezt a banális torzítást. Hiszen mindenkinek vannak gyenge pillanatai... ahogy nehézségei is...
 
Ennek a gondolatmenetnek a következő (téves) állomása, hogy a boldog élet titka a kompromisszumok nélkül való élet.
Ahogy egynél több ember van és ennek a (minimum) két embernek valami köze van egymáshoz, vannak közös pontok az életükben - ott konfliktus is lesz, ami egy teljesen természetes dolog. A konfliktus egyszerűen az érdekek, ellentétes irányú találkozása.  A vitás helyzetekben nem nyerhetünk mindig – ez is az élet rendje. Szerintem mindannyian ismerünk olyat, aki megpróbálja ennek a látszatát kelteni, miszerint mindig, kizárólag ő nyer vagy ő nyerhet – hát, nem legnépszerűbb emberek.
 
Miért foglalkozom ennyit a kompromisszummal? Szakmai csapatunk neve Kompromisszió. A névválasztás igen megosztó véleményeket mutat. Nem bánjuk, sőt, örülünk, hogy véleményformálásra késztetjük az embereket. Fontosnak tartjuk azt, hogy minél több oldalról megvizsgáljuk a kompromisszumot, minél több véleményt közzé tegyünk erről a témáról, hiszen így fogja benne ki-ki megtalálni a saját íze szerint való verziót.

glass-300558_1920.jpg

(Kép forrása: Pixabay.com)
 
Kompromisszumot nem csak másokkal kötünk, hanem saját magunkkal is. Például szeretnék csokit enni, de közben tudom, hogy nem tesz jót, mert éppen fogyókúrázom. Ezért eszem csokit, de nem egy táblát, hanem csak néhány kockát. A csokiról sem tudok lemondani és az alakomat is féltem. Ez is, az is fontos. Megállok félúton. Én döntök arról, hogy nekem ebből éppen ennyi elég. Tudom, hogy lehetne többet, tudom, hogy lehetne másképp, de egy másik szempont miatt mégis megállok egy ponton. Ez az „ennyi” lehet a véleményem képviselése, lehet egy tett. Amikor saját magammal kötök kompromisszumot, akkor mindkét szempont a sajátom. Talán éppen a saját magammal megkötött kompromisszumok segítenek begyakorolni az egyezség létrehozását. Ennek köszönhetően a nehezebb helyzeteben már könnyebben fog menni a mérlegelés, a különböző szempontok közötti sorrendek felállítása.
 
Hívhatjuk a kompromisszumot arany középútnak is – amiről köztudott, hogy a legnehezebb megtalálni, akárcsak egy jó kompromisszumot. Sokkal könnyebb hol a ló egyik, hol pedig a másik oldalán lenni. Vagyis vagy teljesen nyerni és leigázni a másikat, vagy pedig vesztesen visszavonulni. Hiszen rátalálni a közös megoldásra idő és energiaigényes dolog – akárcsak a legjobb dolgok az életben...
 
A kompromisszum megkötése igényel némi jövőbe látást, hiszen azért állok meg egy ponton, mert tudom, hogy ezzel most többet nyerek, mint amennyit elvesztek azáltal, hogy lemondok egy bizonyos többletről, vagyis kompromisszumot kötök.
 
A kompromisszumot lehet úgy is szemlélni, hogy a saját célkitűzéseim között állítok egy sorrendet. Amennyiben a legmagasabban álló cél veszélyeztetve van, akkor hajlandó vagyok az aktuális célkitűzésemről lemondani, a saját magam által állított célok és sorrendek miatt. Hogy a saját példámnál maradjak: szeretem a csokit, de még jobban szeretnék beleférni a kosztümömbe...
 
Talán éppen ott van a különbség a jó kompromisszum és a rossz kompromisszum között, hogy a jobbik esetben tudok találni egy másik, magasztosabb célt és emiatt mondok le valamiről. Ez a jövőbeni haszon a legtávolabbról nézve lehet az, hogy mellettem marad a társam, és ez számomra egy olyan végső cél, aminek alárendelek mindent. Válás esetén lehet az, hogy minél békésebben és az emberi méltóságot megtartva sikerüljön végigcsinálni azt az időszakot, a gyermekek minél kevésbé sérüljenek. Nem a másik miatt, és nem magamat rendelem alá a másiknak! Ez nagyon fontos különbség! Egy, a számomra fontosabb célért mondok le valamiről. Nem az a boldog ember, aki mindent megkap vagy megszerez, hanem az, aki ki tudja választani számára az igazán fontosat, és ki tud tartani amellett. Nem hagyja magát akár mások által, akár saját maga által – a pillanatnyi könnyebbség délibábjának bedőlve – eltéríteni a kitűzött céltól.
 
Érdemes ezeket végiggondolni, hiszen a jó időben és jó helyen kötött kompromisszum nem megalkuvás, hanem a boldogság záloga lehet.
 
 
 
Szilvássy Rita
mediátor

A bejegyzés trackback címe:

https://kompromisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr6516293980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása